Proteesien hoito-ohjeet

Laske pesualtaaseen vettä siltä varalta, että proteesi lipsahtaa kädestä. Veteen pudotessaan proteesi ei mene rikki.

Ota proteesi tukevasti käteesi. Puhdista proteesiharjalla proteesin kaikki uurteet ja kuopat sekä limakalvoa että hampaita vasten olevilta pinnoilta.

Huuhtele proteesi lopuksi runsaalla puhtaalla vedellä ja tarkista, että se on joka kohdasta puhdas ja ehjä.

Huuhdo suu sekä harjaa ikenet ja kieli pehmeällä hammasharjalla. Tarkista, että suun limakalvot ovat puhtaat ja terveet.

Laita proteesi takaisin suuhun yöksi tai säilytä proteesi yön yli puhdistettuna ja kuivana ilmavassa säilytysastiassa. Jos joudut pitämään proteesia pois suusta yli vuorokauden kestäviä aikoja, säilytä se proteesinpuhdistusainetta sisältävässä vedessä. Muista vaihtaa liuos muutaman päivän välein! Akryylimuovi saattaa muuttaa muotoaan oltuaan kuivana pidempiä aikoja.

Puhdistusaineet: Mieto astianpesuaine, nestemäinen saippua tai proteesihammastahna ja puhdistustabletit.

Älä käytä tavallista hammastahnaa, sillä se saattaa sisältää hankaavia partikkeleita, jotka naarmuttavat akryylin pintaa. Tällöin proteesi muuttuu ajan myötä helpommin likaantuvaksi ja hankalammin puhdistettavaksi.

Käytä ainakin kerran viikossa proteesinpuhdistustabletteja helpottamaan puhtaanapitoa.

Hammasproteesin tehostettu puhdistus/suun lievän sieni-infektion hoito: Kysy meiltä siihen tarkoitettuja hoitavia proteesinpuhdistusaineita tai käänny hammaslääkärisi puoleen.

Jos hammasproteesisi aiheuttaa hankautumia tai muuta kipua, käänny erikoishammasteknikon tai hammaslääkärin puoleen.

Käy säännöllisesti, yleensä noin joka toinen vuosi, erikoishammasteknikolla suun ja proteesien tarkastuksessa. Tarvittaessa erikoishammasteknikko ohjaa sinut jatkohoitoon hammaslääkärille.

Pohjauta proteesisi tarvittaessa, 2-5 vuoden välein. Löysähkö proteesi aiheuttaa helposti limakalvovaurioita ja hyperplasiaa (limakalvon hyvälaatuista liikakasvua, joka on poistettava kirurgisesti).

Teetä uusi proteesi noin 10-15 vuoden välein, koska muoviaine haurastuu ajan myötä ja tulee epähygieeniseksi.

Varoitus: Älä keitä äläkä liimaa hammasproteeseja!